Vad är fetma och vad är dess konsekvenser?

Fetma är en komplicerad kronisk sjukdom. Det härrör från många olika orsaker och försvinner inte utan behandling. Det finns inget ”mirakelcenter” för fetma. Behandling av fetma är svår, lång och kräver användning av olika metoder skräddarsydda för varje patient individuellt. Kolla vad som är orsakerna till fetma och hur man behandlar det på ett säkert sätt.

Fetma – Definition av fetma sjukdom

Övervikt erkändes som en sjukdom för mer än 50 år sedan. Världshälsoorganisationen (WHO) har inkluderat den på den internationella listan över sjukdomar och hälsoproblem (den så kallade ICD10-klassificeringen) enligt kod E66. I Polen har denna lista varit i kraft sedan 1996 och varje läkare har den i sitt skrivbord. När patienten ställer diagnosen för en patient måste han / hon ange lämplig sjukdomskod i kortet.

Övervikt är en av de farligaste och mest komplicerade kroniska sjukdomarna. Många faktorer bidrar till bildandet. miljö (t.ex. dålig näring, låg fysisk aktivitet), psykologisk, genetisk och hormonell. Varje patient kan ha flera eller till och med ett dussin. Att bestämma den faktor / faktorer som orsakar fetma är en lång process och kräver individuell diagnos för varje patient och efterföljande effektiv behandling av personliga metoder och verktyg. Dessutom visar forskning om fetma fortfarande nya orsaker som kan leda till denna sjukdom.

Varför är vi rädda för fetma?

  • Eftersom vi kan bli sjuka i alla skeden av livet – särskilt när det gäller tillgång till full mat, när vi inte behöver ändra eller begränsa vad vi äter av olika skäl (t.ex. ekonomisk eller vid behandling av andra sjukdomar).
  • Eftersom sjukdomen kan ”jaga” varje person oavsett ålder, kön, utbildning, intelligensnivå, social status, bostadsort.
  • Eftersom alla orsaker till dysregulering av hunger / mättnadshormoner inte är kända, finns det heller inga metoder för återställande av deras normala funktion.
  • Det beror på att i många fall fetma, av oförklarliga skäl, är det mycket svårt eller till och med omöjligt att uppnå med kända metoder för att minska vikten och bibehålla den.
  • Eftersom fetma inte räcker till att det är en allvarlig sjukdom i sig, leder det också till många andra hälso- och livshotande sjukdomar, till exempel:högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, typ II diabetes, tumörer (livmoderhals, äggstock, tjocktarm), slag, astma, obstruktiv sömnapné, fettlever, gastroesofageal refluxsjukdom,
fetma

Orsaker till fettavlagring i kroppen

Även om fett är nödvändigt för att vår kropp ska fungera korrekt, kan dess överskott vara skadligt. Det finns många orsaker till överdriven ackumulering av fett: från ärftliga tendenser till fel livsstil, som kan modifieras i enlighet därmed.

För att prata om övervikt är det värt att notera från början att under inga omständigheter bör fettcellernas roll försummas i kroppens livsprocesser. Fettceller upptar nästan hälften av hjärncellerna och är en viktig del av de flesta andra celler i kroppen. Fett är ett ”bränsle” som ger energi till alla processer som förekommer i kroppen, är viktigt för att assimilera olika vitaminer, skyddar inre organ mot stötar och skador. Fettceller som ackumuleras i kinderna av nyfödda orsakar deras flexibilitet och underlättar sugprocessen.

Slimming diet för män

Med hänsyn till början på viktminskning kan resultatet av ovanstående beräkningar vara basen för att bestämma mängden kalorier som inte kan överskridas inom några dagar för att inte gå upp i vikt. Till exempel behöver en 30-årig man som väger 95 kg och mäter 180 cm lång med en uppskattad baslinjeomsättning av 2065 kcal och ett fysiskt aktivitetsförhållande på 1,6 som resulterar från 2 fotbollsövningar per vecka och ett sittande jobb behöver omkring 3304 kcal för att bibehålla vikt kropp. För att göra det lättare i beräkningen kommer avrundade siffror att användas, eftersom menyer skiljer sig åt flera eller flera dussin kilokalorier och inte har någon större inverkan på dietens framgång. Det är viktigare att konsistensen hålls i kosten och klarar de grundläggande antagandena av ingredienser som kommer att beskrivas nedan.

pl cs es fr it nl pt ro de hu hr el sk bg

Utbildad kemist, verksam som kock och kosmetikatillverkare. I början trodde han inte att han skulle binda sin framtid med skönhet och hälsa, men det blev förutbestämt… som tur. För nuvarande driver han en kostmottagning i Malmö som hjälper många människor att förbättra sitt hälsotillstånd. Vinnaren i många skrivtävlingar inom skönhet och hälsa. Författare till ett sortantal intressanta artiklar tillgängliga på internet.